Визначення експлуатаційних властивостей лакофарбових матеріалів - Ненастіна, Тетяна Олександрівна; Nenastina, Tetiana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Лакофарбові матеріали використовують у всіх галузях промисловості та в побуті. За допомогою них можна захистити метали від наслідків агресивних середовищ, запобігти негативному впливу корозії, зберегти споживчі властивості, надати поверхні, що обробляється, естетичного вигляду. Досліджено експлуатаційні властивості лакофарбових покриттів емалевого типу: фарби порошкової UD-1028-07040-T та ґрунту ФЛ-03К. Як основні фізико-механічні властивості порівняльних показників якості вивчалися: водопоглинання, пористість, час прони кнення агресивних розчинів. За результатами проведених досліджень установлено, що використання порошкової фарби в умовах, які передбачають контакт з агресивними речовинами, буде більш доцільним. Перевагу порошкової фарби за експлуатаційними властивостями також під тверджують визначені значення мікротвердості.
Determination of operational properties of paint coating materials
Keywords: експлуатаційні властивості; корозія; фізико-хімічні властивості; лакофарбове покриття порошкового типу; лакофарбове покриття емалевого типу; водопоглинання; порис тість; адгезія; operational properties; corrosion; physical and chemical properties; powder coating; enamel coating; water absorption; porosity; adhesion; 621.357; 10.30977/BUL.2219-5548.2024.104.0.31