Ножовий трубозаглиблювач для горизонтально спрямованого протягування трубопроводів в ґрунті - Супонєв, Володимир Миколайович; Рагулін, Віталій Миколайович; Ярижко, Олександр Володимирович; Розенфельд, Микола Володимирович; Рукавишніков, Юрій Васильович; Кравець, Святослав Володимирович; Лук'янчук, Олександр Петрович; Холоденко, Владислав Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Ножовий трубозаглиблювач для безтраншейного прокладання лінійно протяжних комунікаційних об'єктів складається з тракторної навіски, ножового робочого органу та розширювача з захватом для безтраншейного прокладання підземних комунікацій. При цьому навісне обладнання має гніздо для вільного поздовжнього пересування в ньому ножового робочого органу з можливістю фіксації глибини різання за допомогою пальця. При цьому на нижню частину ножового робочого органу надівається наконечник для попереднього руйнування ґрунту з вушком, яке розташовано з тильної сторони наконечника і до якого приєднується ґнучкий тросовий елемент, що, в свою чергу, приєднаний до конічно-циліндричного розширювача з захватом для труби, призначеної для формування свердловини та протягування в ній трубопроводу.
Keywords: трубозаглиблювач; безтраншейнt прокладання; трубопровод; підземнs комунікаці]