Визначення бічного тиску від власної ваги грунту насипу на крайні опори моста - Кожушко, В. П.; Краснов, С. М.; Kozhushko, V. P.; Krasnov, S. M. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Досліджено питання визначення бічного тиску ґрунту від ваги ґрунту насипу на крайні (берегові) опори моста за глибини закладання фундаменту до 3 м. Як порівняти з результатами розрахування за нормами, бічний тиск й інші величини, пов’язані з ним, залежно від висоти насипу й кута внутрішнього тертя піщаного ґрунту основи, можуть зміню-ватися до 43 %. Розглянуто варіанти розрахунку: за вимогами норм і з використанням східчастої епюри бічного тиску.
Determining lateral pressure from embankment soil own weight on the end piers of the bridge
Keywords: епюра бічного тиску; коефіцієнт бічного тиску; східчаста епюра бічного тиску; сила бічного тиску; lateral pressure diagram; lateral pressure coefficient; stepped lateral pressure diagram; lateral pressure forces; overturning moment; 624.21; 10.30977/BUL.2219-5548.2021.93.0.54