Системно-структурні засади формування інноваційного механізму розвитку промислового підприємства в умовах світового ринку - Дунська, А. Р.; Dunska, Alla (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Предметом статті є системно-структурні засади формування інноваційного механізму розвитку промислового підприємства. Метою роботи виступає визначення та наукове обґрунтування концептуальних системно-структурних засад формування інноваційного механізму розвитку промислового підприємства в умовах світового ринку. Для досягнення визначеної мети були застосовані наступні методи наукового дослідження: діалектичний метод пізнання – для дослідження теоретичного підґрунтя формування інноваційних механізмів на макрорівні; структурно-логічний методи та методи узагальнення – для визначення компонентів інноваційного механізму та формування зв’язків залежності та координації між ними. До основних результатів роботи доцільно віднести розробку концептуальної схеми формування інноваційного механізму розвитку підприємства та визначення елементів інноваційного механізму, які надають можливість у подальших дослідженнях деталізувати напрями и засоби розвитку промислових підприємств, розробити відповідні інноваційні проекти. Були визначені такі системні засади формування інноваційного механізму: внутрішні інноваційні можливості підприємства; взаємодія із зовнішнім середовищем; процес трансформації стану економічної системи. У статті структуровано елементи інноваційного механізму розвитку промислового підприємства на п’ять основних компонентів: 1) механізм діагностики, який охоплює процеси виявлення проблем, оцінювання інноваційного потенціалу, зовнішнього середовища та інші процеси інформаційно-аналітичного характеру, що формують основу для прийняття управлінських рішень; 2) механізм впливу, дія якого охоплює процедури прийняття управлінських рішень в усіх функціональних підсистемах підприємства та взаємодію і координацію виконання цих рішень; 3) механізм забезпечення, який передбачає наявність матеріальних та нематеріальних ресурсів промислового підприємства для досягнення визначених цілей розвитку; 4) механізм трансформації, що передбачає реалізацію переходу підприємства із одного стану у інший, більш прогресивний, стан на основі запровадження інноваційних змін; 5) механізм взаємодії, який забезпечує системну координацію усіх елементів інноваційного механізму, а також взаємодію підприємства із зовнішнім середовищем на національному та світовому рівнях.
System-structural principles of formation of innovation mechanism of industrial enterprises under world market
Keywords: інноваційний механізм; розвиток; структура; системний підхід; промислове підприємство; innovation mechanism; development; structure; systems approach; industrial enterprise; 330.341.1