Дослідження впливу внутрішніх і зовнішніх параметрів на механічні властивості сталі аустенітного класу - Мінаєв, Сергій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі виконується вивчення процесів старіння в нержавкій сталі типу 12Х18Н10Т та 08Х18Н10Т. Мета роботи – вивчення впливу концентрації вуглецю на дисперсійне твердіння в нержавких хромо-нікелевих сталях та визначення впливу технологічних параметрів старіння на структуру і властивості сталі аустенітного класу. Метод дослідження – проведення серії механічних досліджень зразків нержавкої сталі 12Х18Н10Т та 08Х18Н10Т в вихідному стані та після різних режимів відпалення, аналіз структурних змін, які відбуваються в сталі після термічного старіння. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – за допомогою даних, які були отримані в ході експериментів, встановлено, що старіння негативно відбивається на експлуатаційних властивостях зразків нержавкої сталі 12Х18Н10Т та 08Х18Н10Т. Для того, щоб зменшити її схильність до міжкристалічної корозії дані такі рекомендації: 1) використання сталі даного класу зі зменшеним вмістом вуглецю (менш 0,02 %); 2) використання високотемпературного нагрівання при гартуванні з метою більш повного розчинення карбідів і нітридів; 3) використання для виробів з нержавкої сталі 12Х18Н10Т та 08Х18Н10Т стабілізуючого високотемпературного відпалення.
Keywords: сталь 12Х18Н10Т; сталь 08Х18Н10Т; міжкристалітна корозія; відпалення; механічні властивості; твердість; структура; старіння