Вплив геометричних параметрів підйомних канатів на динамічне навантаження при роботі механізму підйому - Сонгулашвілі, Єгор Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі було отримано розрахунок кранових вантажних канатів при роботі механізму підйому козлового крану, проведено дослідження впливу геометричних параметрів канатів на величину динамічних навантажень. Було доведено, що при збільшенні діаметра канату, динамічні показники механізму підйому збільшуються (частота коливань і амплітуда). За даними розрахунків був зроблений висновок, що при зменшенні діаметру підйомного канату з 15 мм до 13 мм, ми зменшуємо частоту коливань динамічних зусиль майже на 20%, а швидкість коливань маси крана зменшується на 40%. В техніко-економічній частині було обчислено економічний ефект від впровадження у виробництво проведеного дослідження. В кваліфікаційній роботі було також розроблено заходи з охорони праці при експлуатації козлових кранів в надзвичайних ситуаціях.
Keywords: канат; довговічність; механізм підйому; динамічні навантаження; козловий кран; безпека; продуктивність; економічна ефективність