Підвищення стійкості колісних машин при ремонті з модернізацією - Цапков, Владислав Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В результаті проведеної роботи визначено поняття стійкості положення колісних машин. Обґрунтовано принципи і критерії оцінювання та забезпечення динамічної стійкості положення шарнірно-зчленованих колісних машин. Досліджено вплив частотного фактора шарнірно-зчленованої машини на стійкість її положення. Встановлено, що прогнозування динамічної стійкості положення шарнірно-зчленованих колісних машин можливе при постійному контролі швидкості руху та положення в просторі їх секцій, а забезпечення – на основі своєчасного регулювання швидкості руху або застосування спеціальних пристроїв. Причому варіант використання електронних систем, які дозволяють знижувати швидкість руху залежно від динамічних параметрів машини у поперечній вертикальній площині є дуже перспективним. Розроблено принципи підвищення стійкості руху колісних машин з використанням модернізації при їх ремонті. Отримані результати можуть бути використані для підвищення стійкості колісних машин при проектуванні, виробництві та експлуатації.
Keywords: колісні машини; критерії; методика оцінки; модернізація; ремонт; стійкість; технічне обслуговування