Розробка системи курсової стійкості бронетранспортера БТР-4 - Терновой, Микита Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В роботі проведений огляд науково-технічної літератури з розробки електронних систем курсової стійкості з функцію розподілу гальмових зусиль, який дозволив зробити висновок, що для всюдихідних колісних машин такі системи повинні будуватись із застосуванням датчиків інерціальної навігації – гіроскопічних приладів і акселерометрів. Розроблені алгоритми оцінювання поточних параметрів збуреного руху корпусу колісної машини в процесі термінового її гальмування саме, куту відхилення подовжньої вісі корпусу від заданого напрямку руху ,кутової швидкості обертання корпусу та бічного зсуву центру тяжіння корпусу відносно заданої траєкторії руху транспортного засобу. На основі поточної оцінки перелічених параметрів сформований алгоритм стабілізації корпусу колісної машини в режимі термінового її гальмування.
Keywords: автоматична система; електронна система; система курсової стійкості; моделювання систем; курсова стійкість; система контролю стабільності транспортного засобу; безплатформна інерційна система; параметри Родріга-Гамільтона; низькочастотні фільтри Баттеруорта і Ланцоша.