Поліпшення екологічних показників легкового двигуна МеМЗ – 307 застосуванням мікропроцесорної системи подачі газу - Тарановський, Віктор Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єктом дослідження є процес згоряння газового двигуна 4ГЧ 7,5/7,35 з іскровим запалюванням та розподільною подачею палива, конвертованого з двигуна МеМЗ-307, який встановлюється на легковий автомобіль. Мета роботи полягає в поліпшенні екологічних та техніко-економічних показників робочого процесу конвертованого ДВЗ за рахунок раціонального вибору конструктивних і режимних параметрів та застосуванню мікропроцесорної системи подачі газу. Метод дослідження. Робота виконана за рахунок огляду патентних і літературних джерел, методами теоретичних і експериментальних досліджень. В роботі автором розглядається застосування перспективної паливної апаратури іноземного виробництва, для здійснення розподіленого впорскування палива у двох-паливний двигун МеМЗ-307 та «чисто» газовий ДВЗ 4ГЧ 7,5/7,35 для вітчизняного малолітражного легкового автомобілю, за рахунок застосування мікропроцесорної системи подачі газу. В роботі розглядаються питання використання стислого і скрапленого природного газу у якості моторного палива. Робота пов'язана з раціональним вибором та обґрунтуванням параметрів, що визначають процес згоряння газового ДВЗ із іскровим запалюванням. Предметом дослідження є оцінка впливу ступеню стиску, коефіцієнту надлишку повітря, кута випередження запалювання, головного вузла розподільної газової системи живлення – електромагнітного дозатору на екологічні і техніко-економічні показники газового двигуна.
Keywords: газовий двигун; результати розрахункових і експериментальних досліджень; їздові цикли; техніко-економічне обґрунтування