Гібридний автомобіль із асинхронним тяговим електродвигуном - Попов, Вадим Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Мета роботи – підвищення енергоефективності та економічності м'якого гібридного автомобілю. Об'єкт дослідження – м'який гібридний автомобіль з асинхронним тяговим електродвигун відносно невеликої потужності. Предмет дослідження – функціональна структура системи керування електродвигуном у середині м'якого гібридного автомобіля. Проаналізовано інформацію щодо існуючих компоновок м'яких гібридних автомобілів. Розглянуто компоненти, електросхему та функціонування системи сучасних м'яких гібридів. Визначено основні недоліки м'яких гібридних автомобілів. Розглянуто можливість застосування асинхронного електродвигуна для підвищення ефективності використання кінетичної та потенційної енергії автомобіля не лише шляхом рекуперації, але й за допомогою зручного та безпечного режиму розгін-накат. Запропоновано алгоритм керування тяговим асинхронним двигуном, що дозволяє підвищити енергоефективність. Розроблено структурну схему, функціональні зв’язки та алгоритм роботи такої системи. Зроблено висновки та наведено ілюстративний матеріал у якості додатка. Результати роботи передбачають подальші дослідження і можуть бути використані при розробці нових конструкцій м'яких гібридних автомобілів.
Keywords: асинхронний тяговий електродвигун; м'який гібридний автомобіль; конвертор DC-DC; архітектура системи