Формування моделі оцінки та прогнозування змін поведінки споживачів в умовах воєнного стану - Болотна, О. В.; Попова, Н. В.; Величко, Я. І.; Bolotna, О.; Popova, N.; Velychko, Ya. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Повномасштабна війна в Україні спричинила глибоку трансформацію умов функціонування споживчих ринків, унаслідок чого традиційні підходи до аналізу та прогнозування споживчої поведінки втратили пояснювальну й прикладну ефективність. В умовах воєнного стану поведінка споживачів характеризується підвищеною неоднорідністю, нестійкістю та динамічністю, що проявляється у зміні домінуючих моделей споживання та переходах між альтернативними поведінковими стратегіями під впливом економічних, безпекових, інформаційних і психологічних чинників. Це зумовлює потребу у формуванні інтегрованих аналітичних підходів, здатних кількісно оцінювати динаміку поведінкових зсувів і прогнозувати їх розвиток. Метою статті є обґрунтування комплексного підходу до оцінювання та прогнозування змін споживчої поведінки на основі ідентифікації поведінкових стратегій, аналізу переходів між ними та застосування формалізованих економіко-математичних методів. Споживча поведінка інтерпретується як система відносно стійких стратегій, що змінюються у часі залежно від трансформації зовнішніх і внутрішніх умов. Запропоновано інформаційно-аналітичну модель, яка поєднує поведінкову типізацію, аналіз часової динаміки ключових індикаторів, моделювання переходів між поведінковими станами та кількісну оцінку факторів впливу. Інструментарій моделі включає SARIMA-моделювання, побудову матриць переходів і логіт-моделювання дискретного вибору. Емпірична апробація на даних ТОВ «ЦВМ» за 2023–2025 рр. підтвердила сезонно-інерційний характер динаміки середнього чека, домінування адаптивних траєкторій між стратегіями раціоналізації та економії та статистично значущий вплив безпекових й економічних чинників на ймовірність переходів.
Formation of a model for assessing and forecasting changes in consumer behavior under martial law
Keywords: споживча поведінка; поведінкові стратегії; воєнний стан; інформаційно-аналітична модель; динаміка споживчої поведінки; матриця переходів; SARIMA-моделювання; логіт-модель; прогнозування поведінки; consumer behavior; behavioral strategies; martial law; information-analytical model; consumer behavior dynamics; transition matrix; SARIMA modeling; logit model; behavioral forecasting; 330.567.2:658.8:005.52; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2026.47.163