Вибір ефективного стилю керівництва в бізнесі з урахуванням диференціації соціальної активності працівників трудового колективу - Лисанова, А. М.; Кірєєва, М. П.; Lysanova, Alla; Kirieieva, Maryna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
У статті розкрите поняття соціальної активності особистості в сфері ділових відносин. Розроблено рекомендації щодо вибору стилю керівництва лід-менеджера з обліком реалізованих працівниками трудового колективу видів соціальної активності. Пропозиція заключається в удосконалюванні підходу до визначення загальновідомого поняття «рівень професійної зрілості підлеглих». При цьому виконана й запропонована до використання при виборі ефективного стилю керівництва класифікація підлеглих з обліком реалізованої ними соціальної активності. Проведена класифікація видів соціальної активності, що реалізуються працівниками трудового колективу, а саме: професійно-творча активність, індивідуальна активність і антисуспільна активність. Ступінь реалізації перерахованих вище видів соціальної активності працівників трудового колективу визначає вибір поведінки лід-менеджера: задачецентричної або антропоцентричної. І задачецентрична і антропоцентрична поведінка ліденеджера залежать також від рівня реалізації професійної зрілості працівників трудового колективу. Вироблена диференціація стилю керівництва з урахуванням усіх трьох елементів, що впливають на остаточний вибір ефективного стилю керівництва управляючої системи при її впливі на об'єкт управління, дозволяє повною мірою реалізувати ситуаційний менеджмент в практику функціонування конкретного бізнесу. Запропонована класифікація містить у собі наявність п'яти груп, кожна з яких має свої специфічні характеристики щодо видів соціальної активності підлеглих. Дослідження, виконані авторами, можуть і повинні бути критерієм вибору найбільш ефективного стилю керівництва ліденеджера при управлінні трудовим колективом.
Choosing an effective leadership style in business in view of the differentiation of social activity of employees in the labor collective
Keywords: стиль керівництва; соціальна активність особистості; ситуаційний менеджмент; рівень професійної зрілості підлеглих; leadership style; social activity of person; situational management; level of professional maturity of subordinates; 331.103.15