Дослідження впливу хімічного складу та умов кристалізації на властивості робочого шару валків з високохромистого чавуну - Омельченко, Василь Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Підвищення експлуатаційної стійкості прокатних валків різного призначення у зв'язку з інтенсифікацією виробництва залишається актуальним завданням. До прогресивних розробок у галузі технології виготовлення прокатних валків відноситься метод відцентрового лиття, який значно розширює можливості використання зносостійких, але нетехнологічних матеріалів, таких як високохромисті чавуни. Об'єктом дослідження є виробництво прокатних валків великої маси із заданими показниками якості і робочим шаром з високохромистого чавуну. Метою роботи є підвищення експлуатаційної стійкості відцентроволитих двошарових прокатних валків з робочим шаром з високохромистого чавуну за рахунок оптимізації умов формування кристалічної структури та хімічного складу. Підвищення експлуатаційної стійкості та довговічності прокатних валків у зв'язку з інтенсифікацією виробництва можливе шляхом зміни умов формування кристалічної структури литих заготовок валків та оптимізації їх хімічного складу, що забезпечує формування однорідної структури за перерізом робочого шару, її подрібнення при певному співвідношенні компонентів у сплаві.
Keywords: карбіди хрому; зносостійкість; високохромистий чавун; спеціальні карбіди; валки