Роль екологічних інновацій у підвищенні конкурентоспроможності підприємств - Прокопенко, М. В.; Prokopenko, Mykola (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні ролі екологічних інновацій у формуванні конкурентних переваг підприємств, а також у визначенні стратегічних і тактичних чинників, що забезпечують екологізацію виробничих процесів, підвищення ефективності природокористування та зміцнення ринкових позицій суб’єктів господарювання в умовах зростання екологічних викликів. Методика дослідження. У роботі використано методи системного і порівняльного аналізу, економіко-статистичної оцінки, інституційного аналізу, а також загальнонаукові методи синтезу, узагальнення й абстрагування. Аналітичну базу становлять наукові праці українських і зарубіжних авторів, нормативно-правові документи, статистичні дані та галузеві огляди, присвячені впровадженню «зелених» технологій та екологічних інновацій. Результати дослідження. Встановлено, що екологічні інновації формують основу сучасної моделі сталого розвитку підприємства, забезпечуючи зменшення ресурсних витрат, підвищення енергоефективності, зниження екологічних ризиків, оптимізацію технологічних процесів та зміцнення ринкової стійкості. Доведено, що інноваційні підходи до природокористування дозволяють формувати довгострокові конкурентні переваги, зокрема за рахунок екологізації продукції, розвитку циркулярних бізнес-моделей, скорочення негативного впливу на довкілля, підвищення довіри споживачів та доступу до нових ринків. Виявлено основні бар’єри екологізації – інвестиційні, технологічні, інформаційні та інституційні – що стримують поширення екологічних інновацій на українських підприємствах. Аргументовано, що активізація державної підтримки, розвиток інноваційної інфраструктури, посилення міжнародного співробітництва та впровадження ефективних інструментів екологічної політики виступають ключовими умовами розширення екологічно орієнтованої діяльності бізнесу та підвищення його конкурентоспроможності. Наукова новизна. Наукова новизна отриманих результатів полягає у подальшому розвитку теоретикометодичних підходів до оцінювання впливу екологічних інновацій на конкурентоспроможність підприємств, а також у формуванні узагальненої концепції інтеграції інноваційних екологічних рішень у систему стратегічного управління підприємством. Практичне значення отриманих результатів. Запропоновані висновки можуть бути використані при формуванні корпоративних екологічних стратегій, розробці інструментів стимулювання екологічних інновацій, удосконаленні механізмів екологічного менеджменту та при створенні регіональних програм підтримки екологічно інноваційного підприємництва.
he role of ecological innovations in enhancing enterprise competitiveness
Keywords: екологічні інновації; конкурентоспроможність підприємства; сталий розвиток; екологічна модернізація; природокористування; циркулярна економіка; екологічний менеджмент; ecological innovations; enterprise competitiveness; sustainable development; ecological modernization; natural resource management; circular economy; environmental management; 330.341.1; 330.15; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.35.142