Дослідження структури та властивостей зварних з`єднань середньовуглецевих легованих сталей - Рибак, Марія Кирилівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Встановлена можливість управління газодинамічною дією струменя активного захисного газу процесами, що протікають у зоні зварювання, та властивостями зварних з’єднань при зварюванні в умовах двоструминного газового захисту. Експериментально доведено позитивний вплив параметрів двоструминного газового захисту при зварюванні електродом, що плавиться, на хімічний склад, мікроструктуру та властивості зварних сполук зі сталей, схильних до загартування. Встановлено, що розроблений спосіб зварювання електродом багатошарових з'єднань з легованих сталей з щілинною обробкою в умовах двоструминного газового захисту стаціонарною дугою забезпечує зменшення хімічної, міцнісної та структурної неоднорідності в сполуках, надійну стабільну якість та необхідні механічні властивості зварних з'єднань, сприяє подрібненню структури металу шва та формує плавний перехід від наплавленого металу до основного, що збільшує експлуатаційну надійність та рівноміцність зварних з'єднань.
Keywords: структура; леговані сталі; холодні тріщини; зварювання