Розробка системи управління рухом транспортного засобу у заданому напрямку - Шаповал, Андрій (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В роботі були розглянуті питання автоматизованого водіння транспортними засобами. Для цього були розглянуті існуючі системи водіння автомобіля, навігаційні системи визначення координат наземних об’єктів, одержана математична модель автомобіля і приведена послідовність розрахунку вимірювача кутової швидкості в азимуті. За результатами роботи можна зробити такі висновки: - розробка систем автоматизованого і автоматичного водіння є однією з основних проблем створення автотранспортних засобів; - навігаційні системи типу GPS широко використовуються для визначення місця розташування і супроводження рухомих об'єктів; - різні фірми активно створюють нові GPS – пристрої, застосовувані на дорожніх машинах; - навігаційна апаратури споживачів, встановлювана на наземному рухомому об’єкті, обов’язково повинна містити датчик кутової швидкості повороту в азімуті. За такий датчик можна використовувати вібраційний гіроскоп. Таким чином, одержані результати свідчать про можливість створення системи управління руху транспортного засобу у відповідності до вимог завдання.
Keywords: транспортний засіб; система управління; навігація; радіонавігація; супутник; приймач; координати; рівняння динаміки; передаточна функція; гіроскоп; ротор; вібраційний гіроскоп; кутова швидкість; перехідний процес