Спосіб отримання суперпарамагнітних мультиметалевих феритів з сорбційними властивостями - Хоботова, Еліна Борисівна; Даценко, Віта Василівна; Ванькевич, Олександр Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Винахід належить до галузі охорони навколишнього середовища. Спосіб отримання суперпарамагнітних мультиметалевих феритів з сорбційними властивостями, що включає змішування відпрацьованих сульфатних мідно-цинкових розчинів при перемішуванні і нагріванні з лугом і сіллю заліза. Як первісні компоненти використовують відпрацьовані технологічні розчини на основі сульфатів міді і цинку, як солі заліза використовують реагент Fe2(SO4)3, який вводять в співвідношенні ∑(Cu2++Zn2+):Fe3+=1:1, величину рН підтримують в інтервалі 10-10,5, підвищують ступінь феритизації за рахунок реагування гідроксидів і утворення ƴ-Fe2O3 при нагнітанні кисню і введення реагенту Na2SO3 в співвідношенні Fe3+:Na2SO3=1:0,5, отримують мультиметалевий ферит, який відокремлюють від рідкої фази за допомогою постійного магніту в поліетиленовій упаковці, відмивають ферит від водорозчинних солей малим об'ємом води. Спосіб забезпечує одержання феритів з ресурсозбереженням, маловідходністю та високими швидкостями хімічних перетворень.
Keywords: суперпарамагнітні мультиметалеві ферити; сульфати міді; цинк; реагент