Застосування концепції людського капіталу на промислових підприємствах України в умовах глобального середовища - Горовий, Д. А.; Воронков, А. О.; Gorovoy, Dmytro; Voronkov, Anton (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
У сучасному світі на робітників все більше впливають нові економічні відносини, адже глобалізація та трансформація економіки і поява нових робочих місць у зарубіжних компаніях, що діють на вітчизняному ринку, та можливість працевлаштуватися закордоном ще не сприймаються населенням у якості нових мотиваційних джерел, проте вже змушують підприємства шукати нові методи і підходи до управління персоналом та його мотивації через відтік працездатного населення за кордон. Метою статті є аналіз факторів, що впливають на розвиток людського капіталу сучасного підприємства, за умов глобалізації та розвитку соціально-інформаційного суспільства в Україні. Важливою базою для формування людського капіталу на сучасному етапі розвитку суспільства та економіки є інтелектуальні, інформаційні і соціальні фактори. Так в сучасному світі значний вплив на будь-яку особистість справляють соціальні мережі, які поєднують у собі всі три типи факторів. Проте залишається невизначеною проблема переведення оцінки цих факторів з якісної у кількісну шкалу, тобто пошук методів кількісного або грошового впливу цих факторів, визначення сумарної вартості людського капіталу підприємства.
Application of the human capital concept on the industrial enterprises of Ukraine in the global environment conditions
Keywords: людський капітал; глобалізація; мотивація; персонал; міграція; соціальні мережі; промислові підприємства; управління персоналом; human capital; globalization; motivation; personnel; migration; social networks; industrial enterprises; personnel management; 331.101.262