Дослідження впливу міжфазових і внутрішньофазових границь на кінетику руйнування будівельних сталей - Литенко, Андрій Веніамінович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі об'єкт дослідження – процес руйнування будівельних сталей під впливом навантажень. Предмет дослідження – закономірності формування структурних меж, їхній вплив на пластичну деформацію та кінетику руйнування сталі. У роботі використовували такі методи дослідження, як растрова електронна мікроскопія для аналізу структури зерен, методика підготовки шліфів та механічні випробування для оцінки деформативних характеристик сталі. Мета роботи – виявити вплив типу міжфазових і внутрішньофазових меж на поширення пластичної деформації в будівельній сталі 06Х1. У зв'язку з високими вимогами до експлуатаційних властивостей будівельних сталей, важливо вивчити вплив структурних елементів (таких як міжфазні та внутрішньофазні межі) на їхні деформативні властивості та стійкість до руйнування. Проведено випробування зразків сталі 06Х1 з використанням різних методик термічної обробки та легування. Аналіз показав, що найбільшу стійкість до деформацій демонструють матеріали з оптимізованою структурою міжфазних кордонів. Розроблено рекомендації щодо вибору методів обробки для збільшення терміну служби будівельних сталей. Практичне значення роботи полягає в застосуванні отриманих даних для поліпшення технології виробництва будівельних сталей.
Keywords: пластична деформація; міжфазні межі; будівельна сталь; зносостійкість; растрова електронна мікроскопія; механічні випробування; растрова електронна мікроскопія