Аналіз стандартів побудови програмно-конфігурованих мереж SDN - Балабай, Ярослав Валерійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процес забезпечення мережної безпеки у програмно-конфігурованих мережах засобами маршрутизації. Предмет дослідження – методи безпечної маршрутизації у програмно-конфігурованих мережах. Мета роботи – дослідження та удосконалення існуючих методів безпечної маршрутизації у програмно-конфігурованих мережах. Методи досліджень – аналітичне моделювання, симуляція, формалізація та порівняння. В роботі проводиться аналіз стандартів побудови, безпеки та вразливостей програмно-конфігурованих мереж SDN, а також стандарту CVSS щодо кількісного розрахунку рівня вразливості мережного обладнання. Особлива увага приділяється аналізу функціональних можливостей протоколів маршрутизації як ефективних засобів підвищення рівня мережної безпеки у сучасних інфокомунікаційних мережах. Удосконалено математичну модель безпечної маршрутизації з урахуванням базових метрик критичності вразливостей. Технологічну задачу сформульовано як оптимізаційну з квадратичною цільовою функцією, коли оптимальний маршрут обирався відповідно до комбінованої метрики на основі базових метрик критичності вразливостей і пропускної здатності каналів зв’язку, що складають цей маршрут.
Keywords: SDN; мережева безпека; вразливість; CVSS; моделювання; безпечна маршрутизація