Розробка адаптивної системи керування твердопаливним котлом з інтеграцією в ІоТ - Ярець, Максим Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета даної роботи -підвищення ефективності прийняття рішень в процесі управління роботи твердопаливним котлом. Об'єкт дослідження - процес підтримки заданого режиму роботи системи твердопаливного котла. Предмет дослідження - розробка адаптивної системи керування, здатної враховувати реальні температурні режими, тепловтрати та динаміку змін навантаження твердопаливного котлового обладнання. Виявлені особливості управління роботою твердопаливних котлів та обмеження традиційних систем управління. Вивчені існуючі технічні рішення та зібрані експериментальні дані. Виконано моделювання, зроблені моделі гіперболічної апроксимації та запропонована модель адаптивного керування через завчасне виключення подачі повітря. Визначена архітектура майбутньої системи, підходи до її проектування, технічні засоби для реалізації системи.
Keywords: Твердопаливний котел; автоматизація температурного режиму роботи; адаптивне керування; “розумний будинок”