Концептуальні основи забезпечення економічної безпеки підприємства - Ченуша, О. С.; Chenusha, Oleksandr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
Діяльність вітчизняних підприємств в сучасних умовах є складним не лише через кризові явища в економіці України, «недосконалість» ведення бізнесу, а й в недооцінці керівниками підприємств необхідності створення та забезпечення належного рівня захисту підприємств від зовнішніх та внутрішніх загроз для забезпечення їх сталого розвитку. Предметом дослідження є економічна безпека підприємства та її забезпечення в умовах змінності умов ведення бізнесу. Метою даної наукової статті є дослідження теоретичних основ забезпечення економічної безпеки підприємства. В статті систематизовано, узагальнено та уточнено визначення терміну «економічна безпека підприємства». Визначено економічну безпеку підприємства як стан повноцінного здійснення діяльності суб’єктом господарювання за рахунок безперервного функціонування механізмів протидії та адаптації діяльності підприємства зовнішнім та внутрішнім негативним факторам (загрозам), раціонального використанням наявних ресурсів (потенціалів), що забезпечує його сталий розвиток та досягнення поставлених цілей. Виявлено функції, принципи, об’єкти безпеки та складові системи економічної безпеки підприємства. Запропоновано концепцію забезпечення економічної безпеки підприємства, що дає цілісне уявлення про мету, завдання, принципи та інструменти її досягнення, для подальшого розроблення заходів щодо нейтралізації загроз внутрішнього та зовнішнього середовища. Виокремлено концептуальні положення управління економічною безпекою підприємства. Подальші дослідження щодо уточнення та поглиблення концепції управління економічною безпекою допоможе керівництву підприємств ефективно організувати раціональне використання наявних ресурсів та потенціальних можливостей в умовах невизначеності та змінності ринкового середовища в стратегічній перспективі.
Conceptual basis of enterprise’ economic security ensuring
Keywords: загрози; зовнішнє середовище; економічна безпека підприємства; концепція; сталий розвиток; управління; threats; environment; enterprise economic security; concept; sustainable development; management; 338.24