Визначення раціональних параметрів каналів вантажопотоків доставки дрібнопартіонних вантажів автомобільним транспортом замовникам ПрАТ «ХБФ» на маршруті Харків - Полтава - Діденко, Максим Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єкт дослідження – процес доставки кондитерських виробів замовникам ПрАТ «ХБФ» на маршруті Харків-Полтава. Предмет дослідження – вплив параметрів технологічних процесів в каналах розподілу вантажопотоків доставки дрібнопартіонних вантажів на сумарні витрати на доставку. Мета роботи – удосконалення процесу транспортного обслуговування замовників ПрАТ «ХБФ» у міжміському сполученні за рахунок визначення раціональних параметрів каналів вантажопотоків з урахуванням сезонного характеру попиту та витрат всіх учасників технологічного процесу: виробництва, транспорту та споживання. Метод дослідження – математичне моделювання. Розроблено технологічні основи визначення раціональних параметрів каналів вантажопотоків доставки дрібнопартіонних вантажів в ланцюгу «виробник – транспорт – споживач». Запропонований інтегральний показник дозволяє врахувати сезонний характер попиту на продукцію та інтереси всіх учасників доставки. По результатах моделювання процесу функціонування каналів розподілу вантажопотоків замовникам ПрАТ «ХБФ» на маршруті Харків – Полтава визначено раціональні значення параметрів при різних рівнях. Економічний ефект від впровадження раціональної технології складає 1078 грн на одне замовлення при мінімальному рівні попиту (0,9 т) та 15370,1 грн при максимальному значенні попиту 1,5 т. Результати дослідження можуть бути використані в роботі логістичних підприємств при плануванні та організації каналів розподілу вантажопотоків доставки дрібнопартіонних вантажів у міжміському сполученні.
Keywords: вантажопотік; канал розподілу; маршрут; дрібнопартіонні вантажі; попит; сумарні витрати; ефект; рацональні параметри