Спосіб очистки забарвлених стічних вод при фотокаталітичних перетвореннях - Хоботова, Еліна Борисівна; Даценко, Віта Василівна,; Христенко, Інна Василівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Винахід належить до галузі охорони навколишнього середовища і може бути використаний при фарбуванні тканин, технологіях очищення стічних вод від органічних сполук, сорбційних процесах і каталітичних перетвореннях. Спосіб очистки стічних вод від органічних барвників метилвіолету та Конго червоного включає їх сорбцію та фотокаталітичне розкладання. Використовують мідно-цинковий ферит складу Zn2,28Cu1,6Fe7,2304. Процес проводять у стаціонарних умовах при розсіяному видимому світлі протягом до 5 годин при масовому співвідношенні ферит:барвник - 500 і більше. Очищену воду повертають у початковий технологічний цикл. Технічний результат: забезпечення високої швидкості та ефективності очищення, маловідходність та ресурсозбереження процесу за рахунок поєднання сорбційних та фотокаталітичних властивостей фериту, а також повернення очищеної води в технологічний цикл.
Keywords: очищення стічних вод; фотокаталіз; фотокаталітичне розкладання; сорбція; органічні барвники; метилвіолет; мідно-цинковий ферит; феритовий каталізатор; розсіяне видиме світло; охорона навколишнього середовища; ресурсозбереження; маловідходні технології; замкнутий технологічний цикл