Неоекологічні підходи до оцінювання та зменшення антропогенного навантаження на довкілля - Калюжна, Ю. С.; Коверсун, С. О.; Хабарова, Г. В.; Kalyuzhna, Yulia; Koversun, Svitlana; Khabarova, Hanna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У статті розглянуто сучасні неоекологічні підходи до оцінювання та мінімізації антропогенного навантаження на навколишнє середовище. Проаналізовано методи кількісного та якісного оцінювання впливу промислових, транспортних і сільськогосподарських об’єктів на екосистеми. Розглянуто інноваційні технології та інженерні рішення, спрямовані на зниження негативних екологічних наслідків, зокрема біотехнологічні методи рекультивації, екологічний моніторинг і впровадження циркулярної економіки. Окрему увагу приділено адаптації міжна-родних екологічних стандартів та їх впливу на регулювання антропогенного навантаження.
Neoecological Approaches to Assessing and Reducing Anthropogenic Environmental Impact
Keywords: неоекологія; антропогенне навантаження; екологічний моніторинг; біотехнології; циркулярна економіка; екологічна безпека; Neoecology; anthropogenic load; environmental monitoring; biotechnology; circular economy; ecological safety; 629.341; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.110.0.65