Mетодичні підходи до визначення інтегрального показника оцінки фінансового стану підприємства - Косарєва, І. П.; Лопушанський, Д. М.; Kosareva, Iryna; Lopushanskyi, Dmytro (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
Предметом статті виступає сукупність теоретичних аспектів визначення інтегрального показника оцінки фінансового стану підприємства в сучасних умовах і виявлення проблем застосування фінансових показників на підприємствах. Метою є визначення сутності і необхідності інтегральних показників оцінки фінансових станів підприємств, а також визначення підходу до формування інтегрального показника оцінки фінансового стану підприємства. При дослідженні даної теми були застосовані теоретичні методи наукового дослідження, такі як, синтез, систематизація, зіставлення, та інші, що дозволило узагальнити та систематизувати погляди вітчизняних та зарубіжних вчених на проблему дослідження. В статті розглянуті можливості та обґрунтована доцільність застосування інтегральних показників для оцінки фінансового стану підприємства. З цією метою виведений відповідний інтегральний показник. Впровадження та використання інтегрального показника на підприємствах України надає більше можливостей систематично (з періодичністю в один місяць) оцінювати узагальнений фінансовий стан підприємств. Це призведе до того, за допомогою інтегрального показника можна забезпечити підприємства оцінку напрямку розвитку фінансового стану підприємства швидко та досить якісно. Впровадження інтегральних показників надасть поштовх у розвиток підприємств. Підприємства можуть втілювати результати дослідження для підвищення рівня рентабельності, фінансової стійкості та ліквідності.
Methodological approaches to defining the integrated indicator of the assessment of the enterprise financial state
Keywords: інтегральний показник; фінансовий стан; коефіцієнти; платоспроможність; ліквідність; стійкість; економіко-математичне моделювання; the overall indicator; financial position ratios,; solvency; liquidity; stability; economic and mathematical modelling; 658.15