Модульний екскаватор з гусеничним рушієм. Частина1 Моноблочне стрілове обладнання - Мілих, Андрій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – гідравлічний екскаватор 5 групи. Мета роботи – визначити параметри екскаватора та розрахувати основні характеристики. Метод дослідження – аналітично-графічний, розрахунковий. Кваліфікаційну роботу присвячено рішенню актуальної проблеми підвищення ефективності експлуатації будівельних машин. Це досягається шляхом удосконалення конструкції робочого обладнання екскаватора а також додавання допоміжного обладнання. У кваліфікаційній роботі виконані конструктивні розрахунки: приводу механізму керування, стрілопідйомного механізму та деякі розрахунки щодо визначення характеристик екскаватора. Проведено розрахунок на стійкість екскаватора зі зміненим робочим обладнанням. До елементів конструкції, які зазнавали змін, розроблялися креслення. Застосовані в роботі допоміжне обладнання екскаватора дозволяє підвищити ефективність його використання. Вдосконалення робочого обладнання екскаватора значно підвищує ефективність та безпеку робочих процесів, знижує експлуатаційні витрати і робить роботу більш комфортною для оператора. Ці покращення сприяють успішному виконанню будівельних та інших технічних завдань. Вдосконалене робоче обладнання може бути більш універсальним та адаптивним до різних типів робіт. Це дозволяє використовувати одну машину для виконання різноманітних завдань, що знижує необхідність у додатковій техніці та оптимізує витрати.
Keywords: одноківшевий екскаватор; розрахунок основних параметрів; тяговий розрахунок; гідропривід; розрахунок привода механізму керування; визначення максимальних зусиль ковша; визначення продуктивності