Модульні гідравлічні екскаватори. Частина 2. Проєктування навісного спеціалізованого обладнання - Куліков, Микита Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В проектній частині проаналізовано існуючі класифікації одноківшевих екскаваторів та сучасні напрямки вдосконалення їх для подальшої розробки. Розроблено тривимірну модель модульного пневмоколісного екскаватора для подальшого її дослідження та модель спеціалізованого ківша для заміни шпал у поєднанні із системою tilt-rotate. Виконано розрахунки основних геометричних параметрів екскаватора, механізмів гідравлічного приводу робочого устаткування та гідравлічної установки. В розділі охорони праці наведено інструкції з техніки безпеки для машиніста екскаватора, перелічені вимоги законодавства та стандарти щодо безпеки до кожного з етапів роботи. Враховано також інструкції щодо безпеки в аварійних і надзвичайних ситуаціях. В економічному розділі проведено техніко-економічний аналіз запропонованого алгоритму виконання робіт. Визначено собівартість заміни однієї шпал включаючи витрати на матеріали, роботу та контроль якості.
Keywords: шпала; моделювання; ківш; класифікація; екскаватор; навісне обладнання