Розробка оптимального світлофорного циклу на перехресті вулиць Вернадського та Малом'ясницька - Журкану, Данило Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У межах кваліфікаційної роботи було проведено імітаційне моделювання функціонування регульованого перехрестя з метою оцінки ефективності запропонованих змін у параметрах світлофорного регулювання. Аналіз результатів, отриманих за допомогою моделі, в поєднанні з порівнянням фактичних даних, засвідчив позитивний вплив модифікованої циклограми на ключові показники транспортного потоку. Зокрема, спостерігалося скорочення середнього часу проїзду з 44 секунд до 32 секунд, а також зменшення довжини затору з 11 метрів до 8 метрів, що в загальному свідчить про приріст ефективності на 31 %. Крім того, якість обслуговування учасників дорожнього руху покращилася з категорії C до категорії B, оскільки середній час очікування на перехресті зменшився з 40,4 секунди до 21,3 секунди.
Keywords: довжина черги; потік насичення; регулювання руху; світлофор; час циклу