Тарифна політика в сфері автотранспортних послуг - Мамедова, Ельміра (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Дипломна робота робота: 73 с., 3 рис., 27 табл., 5 додатків, 52 джерел. ТАРИФНА ПОЛІТИКА, ЦІНОУТВОРЕННЯ, СОБІВАРТІСТЬ, ПРИБУТОК, ЕЛАСТИЧНІСТЬ, РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ. Об’єкт дослідження – процес формування тарифів на автомобільному транспорті при перевезенні вантажів. Мета роботи – аналіз тарифної політики на автотранспортному підприємстві та обґрунтування методичних та практичних рекомендацій щодо її удосконалення на АТП-16363. Метод дослідження – індексний аналіз, метод коефіцієнтів, метод ланцюгових підстановок, метод абсолютних різниць, статистичний метод. Цінова політика у значній мірі визначає обсяги надання транспортних послуг та фінансові результати автотранспортних підприємств. Раціональна тарифна політика повинна забезпечувати зростання доходів, високу конкурентоздатність та ефективність підприємства. Встановлено, що зростання витрат на перевезення вантажів стало головною причиною збільшення транспортних тарифів. Тарифи за відрядними розцінками суттєво відрізняються в залежності від відстані перевезення. Зроблений аналіз структури відрядних тарифів на перевезення вантажів Визначено основні напрямки удосконалення тарифної політики підприємства. Запропоновано введення знижок на відрядні тарифи з урахуванням банківського проценту. Зроблені прогнозні розрахунки щодо можливостей удосконалення тарифної політики на автотранспортному підприємстві.
Keywords: тарифна політика; ціноутворення; собівартість; прибуток; еластичність; рентабельність