Розробка режимів швидкісного відпалу холоднокатаних полос із алюмінієвих сплавів - Пензев, Владислав Валерійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Виконано дослідження процесів швидкісного рекристалізаційного відпалу деформівних алюмінієвих сплавів, що не піддаються термічній обробці. Встановлений оптимальний режим швидкісного рекристалізаційного відпалу з використанням контактного нагріву для підвищення технологічної пластичності при збереженні міцності та покращення штампуємості листових холоднокатаних заготовок. Методи дослідження – металографічний аналіз, вимірювання твердості, випробування механічних властивостей, визначення шорсткості поверхні, випробування на витягування за Ерексеном. Встановлено інтервал ступеню (від 10 до 15 %) механічного нагартування відпаленого сплаву АД1 з метою одержання оптимальних показників підвищеної міцності в поєднанні з достатньою пластичністю для можливості виготовлення виробів методами холодного деформування з глибоким, а іноді і складним витягуванням та гладкою якісною поверхнею.
Keywords: технологічна пластичність; деформівні алюмінієві сплави; швидкісний нагрів; тонкий лист; рекристалізаційний відпал; нагартування; листове штампування