Очищення вихлопних газів ДВЗ ультразвуком - Артеменко, Артем Едуардович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В магістерській роботі виконано розрахунки глушника ДВЗ який очищає вихлопні гази за допомогою ультразвуку. Проведено аналіз конструкцій вихлопних систем ДВЗ. Проведено розрахунково-експериментальне дослідження процесу очищення вихлопних газів ультразвуком. Проведено аналіз результатів дослідження. Виконано оцінку економічної ефективності розробки. Робота присвячена методам поліпшення екологічних показників і зниження експлуатаційних витрат автомобільного двигуна за рахунок використання ультразвукового очищення вихлопних газів. Метою дослідження є отримання експериментальних та теоретичних залежностей, що дозволяють розробити методику розрахунку конструкції та визначити оптимальний режим роботи системи очищення вихлопних газів двигунів внутрішнього згоряння. Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити такі завдання: – проаналізувати конструкції автомобільних глушників та систем очищення вихлопних газів; – розглянути фізичну сутність ультразвукового впливу на вихлопний газ; – застосувати методи теорія подібності встановити параметри, що описують режим та конструкцію ультразвукового глушника; – в результаті спільного аналізу теоретичних залежностей та експериментальних даних встановити оптимальні діапозони зміни параметрів (числа оборотів двигуна, частоти ультразвуку, відстані між електродами тощо).
Keywords: двигун внутрішнього згоряння; вихлопні гази; глушник; ультразвук