Геодезичні роботи та геоінформаційні системи при будівництві автомобільної дороги - Левун, Владислав Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Метою кваліфікаційної роботи було провести аналіз сучасних геодезичних вимірювальних систем при визначенні геодезичних координат проектної автодороги. Використання програмних засобів обробки геодезичних даних при проектуванні траси. Застосування геоінформаційних систем при побудові цифрових картографічних матеріалів. Проведені геодезичні вимірювальні роботи високоточними геодезичними приладами дозволило провести ці роботи на сучасному технічному та технологічному рівні. Під час проектування будівництва або реконструкції автомобільної дороги в наш час застосовують програмні засоби обробки геодезичної інформації, в яких розробляють також проект будівництва або реконструкції дороги, будують профілі траси, ведуть розрахунки ширини дороги, земляного полотна, інші інженерні розрахунки, що стосуються автомобільної дороги. Застосування ГІС-технологій при будівництві або реконструкції автомобільної дороги дало можливість розробити проект реконструкції автомобільної дороги загального користування місцевого значення О161930 Роздільна – Понятівка – Кошари – Знам’янка, км 8+400 – км 17+150, Одеська область.
Keywords: дорожній одяг; геодезичне знімання; повздовжній поперечний профіль; проектування автодороги; ГІС