Дослідження тягово-швидкісних властивостей транспортних засобів використовуючих водневе паливо. - Літвінов, Денис Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Мета дослідження - дослідження тягово-швидкісних властивостей транспортних засобів використовуючих водневе паливо. Об’єкт дослідження - оцінка впливу конструктивних параметрів і експлуатаційних факторів на керованість транспортного засобу. Методи дослідження: аналітичний огляд і узагальнення отриманих результатів. У дипломній роботі виконано аналіз сучасного стану автомобільного транспорту в Україні і його вплив на довкілля, розглянуто джерела відновлюваної енергії і альтернативні джерела енергії для транспортних засобів (автомобілів). Особливу увагу приділено такому перспективному паливу як водень. Запропоновано математичний опис механічної характеристики вентильного електричного двигуна і ДВЗ. Виконано розрахунок і проведена порівняльна оцінка тягово-швидкісних властивостей автомобіля на водневому паливі і електромобіля. Докладно прописано процес підготовки паливних елементів автомобілів на водневому паливі до роботи. Для цього визначено електричні параметри паливного елемента автомобіля при прогріві і зміна коефіцієнту корисної дії пакета паливних елементів і системи паливних елементів в залежності від струму.
Keywords: ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ; ТРАНСПОРТНІ ЗАСОБИ; ВІДНОВЛЮВАНА ЕНЕРГІЯ; АЛЬТЕРНАТИВНІ ДЖЕРЕЛА; ВОДЕНЬ; ПАЛИВНИЙ ЕЛЕМЕНТ; ДВИГУН; ТЯГОВО-ШВИДКІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ; АВТОМОБІЛЬ