Спосiб визначення повзучостi об'ємної поверхневої твердостi матерiалiв при iндентуваннi - Мощенок, Василь Iванович; Ляховицький, Марк Матвiйович; Ляпiн, Олександр Олександрович; Кухарева, Iрина Євгенiвна (My University, 2010)
Спосіб визначення повзучості об'ємної твердості матеріалів при індентуванні, який полягає в тому, що в процесі безперервного індентування з витримкою за максимального навантаження фіксують тривалість та глибину втискання індентора в матеріал, що досліджується, який відрізняється тим, що виконується серія індентувань з витримкою за фіксованого навантаження, будується серія кривих відносної зміни глибини індентування від тривалості витримки, будується тренд кожної отриманої кривої, за трендами всіх кривих підраховують середні значення відносної зміни глибини індентування за заданим кроком, розраховують відповідні значення об'ємної твердості за формулою: де - поточне значення повзучості об'ємної твердості, Н/мм2, - максимальне навантаження (навантаження витримки), в Н, - об'єм втисненої частини індентора в і-ій точці на середній кривій, в мм3, а повзучість об'ємної твердості при індентуванні оцінюється кривою в координатах "об'ємна твердість - тривалість витримки під навантаженням".
Keywords: матерiалознавство