Підвищення зносостійкості захисної втулки відцентрового насоса із сірого чавуну поверхневим гартуванням - Лалазарова, Н. О.; Афанасьєва, О. В.; Попова, О. Г.; Дмитренко, О. А.; Lalazarova, N.; Afanasieva, О.; Popova, O.; Dmytrenko, O. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Однією зі слабких ланок, що знижують гарантійний час роботи відцентрових насосів, є вузол, що містить ущільнення та захисні втулки. Для підвищення зносостійкості поверхневого шару тонкостінних втулок із сірого чавуну запропоновано використовувати поверхневе гартування з індукційним нагріванням і низький відпуск. Визначена оптимальна температура нагрівання під індукційне гартування для отримання максимальної твердості. Поверхневе гартування з низьким відпуском збільшило зносостійкість, як порівняти з литим чавуном, у 2,4 раза.
Increasing wear resistance of the protective sleeve of the centrifugal pump made of gray cast iron by surface hardening
Keywords: сірий чавун; термічне оброблення; поверхневе гартування з індукційним нагріванням; відпуск; мартенсит; gray cast iron; heat treatment; surface induction quenching; martensite; tempering; 621.91.01; 10.30977/BUL.2219-5548.2021.94.0.103