Транспортний засіб категорії N1. Розробка коробки передач та аналіз автоматизованих систем керування агрегатами трансмісії - Горбатько, Олександр Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – елемент трансмісії, коробка перемикання передач N1. Мета кваліфікаційної роботи – розробка коробки передач та аналіз автоматизованих систем керування агрегатами трансмісії. Метод дослідження – аналітичні методи з використанням класичних теорій та наукових підходів. Трансмісія — сукупність агрегатів, призначених для передачі крутного моменту від двигуна до ведучих коліс. При цьому крутний момент змінюється за величиною і напрямом та розподіляється в певному співвідношенні між ведучими колесами. Крутний момент на ведучих колесах автомобіля залежить від передатного числа трансмісії, яке дорівнює відношенню кутової швидкості колінчастого двигуна до кутової швидкості ведучих коліс. Передатне число трансмісії підбирається залежно від типу транспортного засобу, його двигуна й потрібних динамічних властивостей. Трансмісія автомобіля працює в умовах високих знакозмінних динамічних навантажень. Основні її робочі деталі довго перебувають під високими циклічними чи постійними навантаженнями, тому інженерам важко досягти потрібної надійності й довговічності в період експлуатації транспортного засобу. Результати можуть бути використані в навчальному процесі і при проектуванні автомобільних систем керування коробкою передач.
Keywords: коробка перемикання передач; зшхд; ведучий вал; ведений вал; шестерня; рульве керування; підсилювач керма; трансмісія; блок керування