Дослідження ефективності та надійності плагін-гібридних автомобілів - Золотарьов, Дмитро Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – проведення аналізу існуючих гібридних силових установок та дослідження ефективності і надійності плагін-гібридних автомобілів. Об'єкт роботи – енергетичні процеси в гібридній силовій установці. Предмет роботи – ефективності та надійності плагін-гібридних автомобілів. Досліджено питання надійності та паливної ефективності плагін-гібридних автомобілів. Проведено аналіз і порівняння експлуатаційних витрат на 5 HEV і 5 PHEV автомобілів. Визначено, що PHEV автомобілі в середньому на 45 % перевищує заявлене споживання палива на бортових комп’ютерах і на 73% більше, якщо паливо вимірювати у бензобаку. HEV автомобілі в середньому на 10 % перевищували заявлене споживання палива на своїх бортових комп’ютерах і на 20 % більше, якщо паливо вимірювати у бензобаку. Проведено розрахунок енергетичних показників гібридної силової установки автомобіля типу SUV з суперконденсаторним блоком накопичення енергії.
Keywords: гібридний автомобіль; плагін-гібридний автомобіль; паливна ефективність; електродвигун; гібридна силова установка