Розробка та дослідження фізико-механічних властивостей вакуумно-дугових наноструктурних Ti-N покриттів для підвищення стійкості ріжучого інструменту - Поліщук, Михайло Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі об’єкт дослідження – покриття TiN. Мета роботи - дослідження чинників, відповідальних за приріст твердості при переході від мікрокристалічного до наноструктурного стану в покриттях TiN. Вивчення впливу технологічних факторів на твердість наноструктурних покриттів. Методи досліджень: кристалічна структура та морфологія плівок досліджувалась за допомогою мікроіндентації, растрової електронної мікроскопії, рентгенівської дифрактометрії, рентгенівської спектроскопії. Розглянута роль технологічних факторів (тиск азоту, значення постійного та імпульсного потенціалів на підкладці), а також матеріалу підкладки на структуру і фізико-механічні властивості покриттів, на приріст твердості при переході від мікрокристаліталічного до нанострукурного стану. Визначено вплив на приріст твердості стискаючих макронапружень в покриттях нітридів титану. Отримано дані щодо їх твердості, модуля пружності, кристалічної структури та фазового складу в залежності від умов формування. Актуальність зумовлюється необхідністю створення дослідно-промислових технологій нанесення надтвердих (40-50 ГПа) наноструктурних покриттів нітридів титану для їх застосування на машинобудівних підприємствах України.
Keywords: вакуумна дуга; зносостійкі покриття; мікротвердість; морфологія поверхні; структура