Метод визначення місць ушкодження силового кабелю - Панченко, Анатолій Миколайович; Мусаїрова, Юлія Дмитрівна; Зарічняк, Євгенія Михайлівна; Євченко, Володимир Володимирович; Клименко, Микола Сергійович; Panchenko, Anatoliy; Musairova, Yuliia; Zarichniak, Yevheniia; Yevchenko, Volodymyr; Klymenko, Mykola (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В статті пропонується спосіб знаходження місця ушкодження кабелю з використанням індикаторів короткого замикання (КЗ), з їх допомогою встановлюється який тип КЗ і на якій (яких) ділянці (ділянках) мав місце. Після цього на ушкоджену жилу кабелю встановлюється прилад UNI-TUT255A (типу струмових кліщів), повторно вмикається кабель на номінальну напругу та отримаємо значення ударного струму. Використовуючи в MATLAB модель КЗ кабелю з розподіленими параметрами, вносимо в неї погонні параметри кабелю та його довжину, варіюючи місцем ушкодження по довжині кабелю до місця де значення ударного струму моделі співпаде з значенням зафіксованим приладом. Ця точка й буде відповідати місцю КЗ. Для безпосереднього визначення місця ушкодження кабелю застосовується розподільний оптоволоконний датчик, що працює на ефекті розсіювання Рамана.
Method for determining the locations of power cable damage
Keywords: запливаючий пробій; коротке замикання; ударний струм; перехідні процеси; розсіювання Рамана; індикатори короткого замикання; loating breakthrough; short circuit indicators; short circuit; transitional processes; Raman scattering; shock current.; 621.315.2016.2; 10.30977/VEIT.2023.23.0.6