Дослідження впливу дорожніх знаків на ефективність функціонування перехрестя - Малінський, Владислав Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження - дорожній рух на перехресті. Мета – підвищення ефективності функціонування перехрестя шляхом аналізу та вдосконалення дорожньої сигналізації, зокрема, дорожніх знаків. Метод дослідження – натурні спостереження, імітаційне моделювання. Аналіз наукових джерел дозволив систематизувати сучасні підходи до оцінки ролі дорожніх знаків в ОДР, зосереджуючи увагу на їх впливі на поведінку водіїв, затримки в русі, сприйняття інформації та зниження кількості ДТП. Моделювання в середовищі PTV VISION VISSIM показало ефективність використання спеціалізованого програмного забезпечення для аналізу перехресть. Створено моделі з урахуванням транспортних потоків, світлофорного регулювання та типів знаків, що дозволили оцінити затримки, екологічні показники та безпеку. Натурні спостереження в Індустріальному та Немишлянському районах м. Харків виявили недоліки в існуючій ОДР, зокрема у розміщенні знаків. Альтернативні схеми з оновленою знаковою інформацією дозволили перевірити їх ефективність на практиці. Моделювання засвідчило: правильне застосування знаків у поєднанні зі світлофорами покращує рух — середня затримка транспорту зменшилась на 62%, викиди шкідливих речовин — в середньому на 33%, складність перехрестя — у 5 разів. Незначне зростання затримок пішоходів не є критичним.
Keywords: дорожні знаки; організація дорожнього руху; викиди шкідливих речовин; перехрестя; моделювання дорожнього руху