Екологічна оцінка діяльності цукрового виробництва - Луб, Єлизавета Андріївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У роботі був проведений аналіз і оцінки стаціонарних джерел забруднення на підприємстві. Була дана характеристика технології виробництва і технологічного устаткування, а також характеристика газоочисного обладнання. У роботі приведені перелік і параметри забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря. У даній роботі проведений розрахунок і аналіз приземних концентрацій забруднюючих речовин від джерел викидів, обґрунтовані розміри санітарно-захисної зони (СЗЗ) на підприємстві. Проведено розрахунки і визначення пропозицій нормативів ГДВ. Обґрунтовано контроль за дотриманням нормативів гранично - допустимих викидів (ГДВ) і заходи щодо їхнього досягнення. Екологічна оцінка впливу на водне середовище та ґрунтовий покрив, а також аналіз фізичних показників впливу на техногенне середовище міста в районі дослідження показали, що експлуатація підприємства збереже екологічну рівновагу в районі з мінімумом впливу негативних факторів.
Keywords: викиди шкідливих речовин; концентрації шкідливих речовин; категорія небезпеки підприємства; гранично допустимі викиди; гранично допустимі концентрації; санітарно-захисна зона