Розробка моделей проєктування термінальних систем на базі IoT - Бречка, Віталій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Розглядається задача проектування термінальних систем на базі Інтернету речей (IoT). Ефективне керування логістичним процесом, інтенсифікація термінальних операцій актуальне завдання сучасності, що може бути вирішено виключно інтелектуальними додатками та сучасними компонентами збору та передавання мережевої інформації. Об’єкт дослідження – термінальні системи. Предмет дослідження - моделі проектування термінальної системи на базі ІоТ. Метою роботи є підвищення ефективності керування термінальними логістичними системами за рахунок раціонального вибору компонентів технології IoT. Методи дослідження - аналітичний аналіз, синтез систем управління, на прийняття рішення у багатокритеріальній ситуації, моделювання. Обґрунтовано основні вимоги щодо інтелектуальної системи керування термінальними системами та бази IoT. Визначено необхідність мережевого обладнання та ресурсномістких мережевих додатків для управління мережами передачі даних. Розроблено математичні моделі вибору мережевих компонентів та обрано засоби контролю, моніторингу термінальних систем. Отримані алгоритми керуючого агента (елементарної частини, що відповідає за локальну ділянку мережі) для вибору оптимального каналу або сукупності каналів з мінімальною пропускною здатністю та вартістю для передачі початкового інформаційного потоку в децентралізованій системі управління на основі агентів.
Keywords: вибір; ефективність; інтернет речей; інтелект; контролер; логістика; модель; проектування; сенсор; термінальні системи