Віртуальні дослідження модульних екскаваторів. Частина 2. Дослідження силових параметрів - Бакаєв, Дмитро Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – модульний екскаватор на гусеничному рушію зі стріловим обладнанням: шарнірно-зчленованим, моноблочним. Мета роботи – визначення реальних силових навантажень у характерних режимах роботи, оцінка стійкості машини, визначення зміни положення центра мас залежно від конфігурації стріли, гідроциліндрів та положення робочого обладнання. Метод дослідження – аналітично-графічний, розрахунковий. Виконано комплексний огляд конструкцій сучасних гідравлічних екскаваторів, їх стрілових систем, гідроциліндрів та компоновочних рішень провідних світових виробників. Проаналізовано особливості моноблочних і шарнірно-зчленованих стріл, виявлено їх конструктивні переваги та недоліки, а також визначено ключові параметри, які впливають на силову роботу машини в реальних умовах експлуатації. У ході роботи було виконано значний комплекс розрахунків, спрямованих на визначення силових навантажень у найбільш характерних робочих положеннях: максимального виносу, вертикального піднімання вантажу, транспортного режиму та положень копання. Для кожного з цих положень побудовано силові схеми екскаватора, визначено координати центрів мас та оцінено поведінку конструкції в умовах зміни кутів нахилу та конфігурації елементів стрілової системи. Щодо розділу охорони праці, важливо було приділити належну увагу створенню безпечних умов роботи під час експлуатації і технічного обслуговування екскаватора, зокрема під час заміни навісного обладнання, встановлення рукавів високого тиску та правильне врегулювання квік-каплера. Охорона праці є невід’ємним елементом будь-яких робіт із важкими будівельними машинами, оскільки правильна організація безпеки значно зменшує ризик аварій і травматизму персоналу.
Keywords: гідравлічний екскаватор; статистичний аналіз; силовий аналіз; положення; безпека