Концептуальне забезпечення стратегії антикризової кадрової політики на засадах гідної праці - Дороніна, О. А.; Doronina, Olga (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Метою дослідження, результати якого викладено у статті є розробка теоретичного забезпечення стратегії антикризової кадрової політики на засадах гідної праці через обґрунтування нового наукового напряму та формування його термінологічного супроводу. Встановлено, що в Україні на сьогодні спостерігається поглиблення дефіциту гідної праці, що, крім іншого, обумовлено низьким рівнем розвиненості антикризової складової у системі державного управління. Доведено, що в основу концептуального забезпечення стратегії антикризової кадрової політики на засадах гідної праці має бути покладений науковий підхід, на основі якого розроблено схему формування поняття «стратегія антикризової кадрової політики в системі забезпечення гідної праці». При цьому стратегію антикризової кадрової політики на засадах гідної праці запропоновано визначати як довгостроковий план дій у системі багаторівневої кадрової політики щодо антикризового управління людськими ресурсами, який ґрунтується на принципах гідної праці та спрямований на забезпечення соціально-економічного та інноваційного розвитку. Мета цієї стратегії полягає у забезпеченні високого рівня та якості життя населення, ефективного використання і розвитку людських ресурсів на засадах гідної праці, подоланні кризових явищ у сфері праці. Запропоновано структурну модель формування та реалізації стратегії багаторівневої кадрової політики в Україні. Вона передбачає виокремлення дев’яти блоків, що схематично визначають послідовність управлінських дій щодо розробки стратегії кадрової політики та її подальшої реалізації. При цьому основою зазначеної моделі є змістовний опис об’єкта, що моделюється, а саме ‒ кадрової політики. Запровадження запропонованого наукового підходу до вітчизняної системи соціально-економічного управління дозволить створити передумови забезпечення гідної праці, нейтралізувати наслідки кризи у сфері праці та передбачати ймовірність їх виникнення на перспективу, що буде сприяти формуванню низки позитивних ефектів як для економіки країни в цілому, так і для окремих працівників.
The conceptual providing the anti-crisis strategy of personnel policy on the principles of decent work
Keywords: кадрова політика; гідна праця; стратегія; стратегія антикризової кадрової політики на засадах гідної праці; структурна модель формування та реалізації стратегії багаторівневої кадрової політики; personnel policy; worthy work; strategy; strategy of anti- crisis personnel policy on the principles of worthy work; structural model of formation and realization of strategy of multilevel personnel policy; 331.108 : 338.1/2