Оцінювання ефективності витрат на корпоративне медичне страхування - Онісіфорова, В. Ю.; Остапенко, Л. О.; Онисифорова, В. Ю.; Остапенко, Л. А.; Onisiforova, V.Yu.; Ostapenko, L.O. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
Мета. Формування підходу до оцінювання ефективності витрат на корпоративне медичне страхування працівників. Методика дослідження. Під час проведення дослідження використані методи узагальнення, методи аналізу та синтезу, метод логічного аналізу. Інформаційною базою дослідження є наукові праці, електронні інформаційні ресурси та матеріали періодичних видань. Результати. Добровільне медичне страхування працівників стає все більше поширеним інструментом додаткового компенсаційного пакету, який ефективно використовується власниками та менеджментом підприємств для підвищення рівня лояльності працівників до підприємства. Зростання ринку добровільного медичного страхування за показниками лише компаній-лідерів за період з 2015 по 2017 рік у розрізі страхових премій склало 50%, за прогнозом на 2018 рік – 83%, а у розрізі страхових виплат – 46%, за прогнозом на 2018 рік – 76%. Ці показники також підтверджують те, що в нашій країні зростає рівень довіри клієнтів до страхових компаній, а страхові компанії відносяться до виплат по медичному страхуванню більш коректно. Стосовно тенденцій поширення слід також зауважити, що прогнозні показники на 2018 рік мають показати ще більше зростання, що пов’язане з розгортанням медичної реформи. При визначенні ефективності витрат на корпоративне медичне страхування можна використовувати традиційний підхід до визначення ефективності витрат, тобто слід застосувати порівняння рівня очікуваного позитивного ефекту та рівня витрат на здійснення медичного страхування працівників. До прямих ефектів можна віднести скорочення суми виплат працівникам у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, скорочення суми виплат за заміщення тимчасово відсутніх працівників та суміщення посад, зростання суми прибутку, як наслідок підвищення продуктивності праці і обсягів виробництва продукції. Крім прямих ефектів, корпоративне медичне страхування має і цілу низку непрямих позитивних ефектів, до яких можна віднести поліпшення показників використання персоналу підприємства та показників оцінки рівня його кадрової безпеки. Наукова новизна. Запропоновано підхід до оцінювання ефективності витрат підприємства на корпоративне медичне страхування на основі оцінювання прямих та непрямих ефектів і порівнянні з вартістю страхових полісів. Практична значущість. Запропонований підхід може бути використаний керівниками та власниками підприємств при оцінюванні ефективності впровадження корпоративного медичного страхування працівників.
Оценка эффективности затрат на корпоративное медицинское страхование
The evaluation of efficiency of expenses for corporate medical insurance
Keywords: медичне страхування; підприємство; витрати; ефективність; оцінювання; медицинское страхование; предприятие; расходы; эффективность; оценка; medical insurance; enterprise; costs; efficiency; evaluation; 331.47; 10.30977/PPB.2226-8820.2018.20.0.127