Підвищення ефективності функціонування перехрестя вул. Миру – вул. Роганська м. Харків в умовах воєнного стану - Тищук, Дмитро Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на регульованому перетинанні автомобільних доріг в одному рівні. Мета роботи – підвищення ефективності функціонування перетинання шляхом запровадження на ньому кільцевого руху. Метод дослідження - натурно-аналітичний. Аналіз джерел довів ефективність застосування на ВДМ міст кільцевих перетинань в одному рівні як засобу підвищення ефективності та безпеки руху. Обґрунтовано вибір об’єкта дослідження - перетинання вул. Миру – вул. Роганська м. Харків із значними затримками руху транспортних засобів та низькою пропускною спроможністю через завантаженість транспортними потоками та нераціональну тривалість циклу світлофорного регулювання. Розглянуті різні схеми організації дорожнього руху: 1 – існуюча з роз’їздом в 3 фази; 2 - запропонована з роз’їздом в 3 фази, але перерахованою тривалістю циклу; 3 - введення кільцевого руху. Вибір оптимальної схеми здійснений на основні порівняння часу затримок, пропускної спроможності та рівня небезпеки перетинання. В результаті обрано введення кільцевого руху, при якому очікується зменшення затримок руху транспорту в 1,5 рази, зменшення забруднення повітря та збільшення пропускної спроможності на 45%. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – введення кільцевого руху зменшує витрати часу на проїзд та розміри викидів шкідливих речовин, збільшує пропускну спроможність перетинання при чому перетинання залишається відносно безпечним. Запропоновані практичні рекомендації можуть бути використані для удосконалення організації дорожнього руху в Індустріальному районі м. Харків.
Keywords: організація дорожнього руху; кільцеве перетинання; світлофорне регулювання; затримки дорожнього руху; пропускна спроможність автомобільної дороги