Розроблення технології виробництва асфальтобетонних сумішей з використанням енергозберігаючої добавки Sarawax - Симітко, Іван (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі наведено огляд літературних джерел щодо модифікування дорожніх бітумів різноманітними енергозберігаючими добавками та зокрема добавкою Sarawax. Детально розглянуто вплив енергозберігаючих добавок на властивості дорожніх бітумів та асфальтобетонів, а також особливості приготування асфальтобетонних сумішей на заводі на в’яжучих, модифікованих енергозберігаючими добавками. Виконано розгляд умов місця розташування заводу, а також безпосередньо асфальтобетонного заводу з визначенням його потрібної продуктивності та вибору джерел постачання сировинних матеріалів. Здійснено розрахунок складу асфальтобетонних сумішей, що будуть виготовлятися на заводі, а також виконано розрахунки складського господарства підприємства з встановленням геометричних розмірів складів всіх вихідних матеріалів. Детально розглянуто технологічну схему приготування асфальтобетонних сумішей різних видів на заводі. Здійснено розрахунки собівартості та вартості приготування асфальтобетонних сумішей та визначено техніко-економічні показники роботи асфальтобетонного заводу. Наведені заходи по контролю якості продукції, що виготовляють на заводі, а також заходи з охорони праці та навколишнього середовища.
Keywords: асфальтобетонний завод; асфальтобетонна суміш; енергозберігаюча добавка; економіка; охорона праці