Вдосконалення процесу моніторингу транспортних систем в умовах рухомої автотранспортної лабораторії - Ященко, Максим Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – вдосконалення процесу моніторингу транспортних систем в умовах рухомої автотранспортної лабораторії. Об’єкт роботи – процес розпізнавання відеозображень рухомої одиниці. Предмет роботи – система відеоспостереження рухомої автотранспортної лабораторії. Актуальність роботи присвячена питанням вдосконалення процесу моніторингу транспортних систем в умовах рухомої автотранспортної лабораторії. Зростання інтенсивності транспортних потоків, урбанізація та постійне ускладнення дорожньої інфраструктури вимагають нових підходів до моніторингу транспортних систем. Ефективний контроль стану доріг, транспортних потоків та інфраструктури є необхідною умовою для підвищення безпеки дорожнього руху, зниження аварійності та оптимізації транспортних процесів. Традиційні методи моніторингу мають обмеження у швидкості, точності та можливостях аналізу динамічних змін у реальному часі. Розробка та вдосконалення процесу моніторингу транспортних систем за допомогою рухомих автотранспортних лабораторій, оснащених сучасними системами відеоспостереження, є перспективним напрямом, який дозволяє отримувати точні дані про стан транспортного середовища в режимі реального часу. Інтеграція інтелектуальних систем розпізнавання відеозображень у склад таких лабораторій дає змогу забезпечити автоматичне виявлення ключових об’єктів та подій на дорозі, що підвищує ефективність аналізу та оперативність прийняття рішень. Вдосконалення програмного модуля моніторингу у складі рухомої автотранспортної лабораторії дозволяє не лише розширити функціональні можливості системи, але й створює основу для впровадження інтелектуальних транспортних засобів, здатних здійснювати автономну відеозйомку та аналіз середовища руху. Це відкриває нові перспективи для автоматизації моніторингу транспортних систем, підвищення точності прогнозів та забезпечення сталого розвитку транспортної інфраструктури.Таким чином, дослідження та вдосконалення методів розпізнавання відеозображень і моніторингу транспортних систем є актуальними завданнями, що відповідають сучасним вимогам до інтелектуалізації транспортних технологій, підвищення безпеки та оптимізації дорожнього руху.
Keywords: система відеоспостереження; передача даних; обробка зображення; функціональний стан; рухома автотранспортна лабораторія