Стратегія цифрової трансформації економічної діяльності підприємств автотранспортної галузі України - Межерицький, Роман Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об'єктом дослідження є процес управління підприємством в контексті цифрової трансформації його економічної діяльності. Предмет дослідження є організаційно-управлінські відносини, що виникають в рамках цифрової трансформації бізнес-процесів сучасних підприємств автотранспортної галузі України. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні теоретико-методичних і практичних розробок, спрямованих на здійснення цифрової трансформації бізнес-процесів, що реалізуються в сучасних підприємствах автотранспортної галузі України. У процесі дослідження були використані методи: порівняльний економічний аналіз, методи статистичної обробки даних; фундаментальний аналіз фінансового середовища бізнесу; експертного спостереження; порівняння та групування; статистичні методи; методи управління та кредиторської дебіторською заборгованістю; методи цифрової трансформації бізнес-процесів. У роботі систематизовані основні підходи до цифровізації бізнес-процесів підприємств. Визначені етапи та методи оцінки ефективності цифрової трансформації підприємств. Досліджені практичні інструменти та підходи до цифрової трансформації підприємств автотранспортної галузі України. Розроблено компетентнісний підхід до цифрової трансформації підприємств автотранспортної галузі України. Практична значимість дослідження полягає в можливості використання в поточній діяльності будь-якого підприємства автотранспортної галузі України теоретико-методичних положень і практичних рекомендацій з управління цифровою трансформацією, що дозволяє забезпечити більш високу конкурентоспроможність і додаткову цінність для всіх зацікавлених сторін.
Keywords: інформаційні технології; цифрова економіка; цифрова трансформація; компетентнісний підхід; автотранспортне підприємство